This GMAT quant practice question is a problem solving question in Descriptive Statistics. Concept: Compute the average for a set and parts of the set to determine the value of one element of the set. An easy to medium level difficulty question. A GMAT 600 level math sample question.
Question 4: The average wages of a worker during a fortnight comprising 15 consecutive working days was $90 per day. During the first 7 days, his average wages was $87/day and the average wages during the last 7 days was $92 /day. What was his wage on the 8th day?
Fill in the data given in the question in the standard framework as shown below. Most questions in averages can be solved by completing this standard framework. The sum of wages is computed as the product of the number of days and the average wage earned per day.
|Description||Number of days||Average Wages||Sum|
|All 15 days||15||$90||$1350|
|First 7 days||7||$87||$609|
|Last 7 days||7||$92||$644|
|14 days excluding 8th day||609 + 644 = $1253|
|8th day wage = Wages for all 15 - Wages for 14 days excluding 8th day||1350 - 1253 = $97|
The sum of wages earned during the 15 days that the worker worked = 15 × 90 = $1350.
The sum of wages earned during the first 7 days = 7 × 87 = $609.
The sum of wages earned during the last 7 days = 7 × 92 = $644.
Sum of wages earned for all 15 days = wages during first 7 days + wage on 8th day + wages during the last 7 days.
Or, 1350 = 609 + wage on 8th day + 644
Wage on 8th day = 1350 - 609 - 644 = $97.
GMAT® is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council (GMAC). This website is not endorsed or approved by GMAC.
GRE® is a registered trademarks of Educational Testing Service (ETS). This website is not endorsed or approved by ETS.
SAT® is a registered trademark of the College Board, which was not involved in the production of, and does not endorse this product.
Wizako - GMAT, GRE, SAT Prep
An Ascent Education Initiative
48/1 Ramagiri Nagar
Velachery Taramani Link Road.,
Velachery, Chennai 600 042. India