GMAT Quant Practice | GMAT Rates Q6

Average Speed | Time Speed Distance | GMAT Sample Questions

This GMAT quant practice question is from rates - speed, distance, and time. The concept tested is to compute the average speed of travel. An easy, GMAT 550 level, quantitative reasoning sample question.

Question 6: Steve traveled the first 2 hours of his journey at 40 mph and the remaining 3 hours of his journey at 80 mph. What is his average speed for the entire journey?

  1. 60 mph
  2. 56.67 mph
  3. 53.33 mph
  4. 64 mph
  5. 66.67 mph

Get to 705+ in the GMAT


Online GMAT Course
@ INR 6000


Video Explanation


GMAT Live Online Classes


Starts Sun, Mar 3, 2024


Explanatory Answer | GMAT Average Speed

Step 1: Compute Total Distance Travelled

Average speed of travel = \\frac{\text{Total distance travelled}}{\text{Total time taken}})
Total distance traveled by Steve = Distance covered in the first 2 hours + distance covered in the next 3 hours.
Distance covered in the first 2 hours = speed × time = 40 × 2 = 80 miles.
Distance covered in the next 3 hours = speed × time = 80 × 3 = 240 miles.
Therefore, total distance covered = 80 + 240 = 320 miles.

Step 2: Compute Average Speed

Total time taken = 2 + 3 = 5 hours.
Total distance travelled = 320 miles.
Hence, average speed = \\frac{\text{Total distance travelled}}{\text{Total time taken}} = \frac{320}{5}) = 64 miles per hour.

Choice D is the correct answer.



GMAT Online Course
Try it free!

Register in 2 easy steps and
Start learning in 5 minutes!

★ Sign up

Already have an Account?

★ Login

GMAT Live Online Classes

Next Batch Mar 3, 2024

★ GMAT Live Info

GMAT Rates Videos On YouTube


GMAT Sample Questions | Topicwise GMAT Questions


Work @ Wizako

How to reach Wizako?

Mobile: (91) 95000 48484
WhatsApp: WhatsApp Now
Email: learn@wizako.com
Leave A Message